Bilimsel adı ( Reun Ribes ) olan ” uçkun otu ” veya ” uşkun otu ” halk tabiri ile ” ışgın otu ” olarak da bilinir. Günümüzde uçkun çok sık olarak tüketilmemektedir. Belki daha önce yememiş olabilirsiniz. Uçkun bitkisi; hücrelerin gelişmesi ve yenilenmesi konusunda oldukça önemli bir role sahiptir. C vitamini bakımından da oldukça zengin olan uçkun otunun ekşi bir tadı var. Türkiye’nin doğu kesimlerinde oldukça sık yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu şehirlerindeki ( özellikle Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Hakkari ve Van ) pazarlarda satıcılar tarafından demetler halinde satılıyor ve kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza batırılarak çiğ olarak yeniyor. Batı mutfağından alınan yemek tariflerinde arasında ışgınlı kek, ışgınlı limonlu kek, ışgınlı pasta, ışgınlı tart, ışgınlı çilekli pay, ışgınlı dondurma, ışgın reçeli gibi tarifler bulunmaktadır. Bende Isveç te en çok sevilen ve yapılan ışgınlı tartı sizlere sunuyorum.
Uşkun otlu tart
İçindekiler
- 500 gram uçkun otu sapı
- 1 çorba kaşığı patates unu
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- Hamuru için malzemeler
- 100 gram tereyağı
- 1 1/2 çay bardağı yulaf ezmesi
- 2 1/2 çay bardağı un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı vanilya
- 2 yemek kaşığı sirap veya süzme bal
- Servis için
- 2 çay bardağı krema veya dondurma
Tarifi
- Fırını önceden 200 derece ısıtın.
- Uçkun otu saplarını dilimler halinde kesin. Patates unu, şekeri ve dilimlenmiş uçkun otu saplarını bir kapta harmanlayın tart kabına alın .
- Oda sıcaklığındaki tereyağını, yulaf ezmesini, şekeri, hindistan cevizini, vanilyayı, sirapı ve unu bir kapta karıştırın ufalanan bir hamur oluşturun.
- Sonra bu hamuru uçkun otu saplarının üzerine yayın.
- Yaklaşık 25 dakika fırının orta katında pişirin.
- Ilık veya soğuk olarak çırpılmış kreme ile ya da vanilyalı dondurma ile servis yapın.
1 çay bardağı = 100 mililitre