Kereviz yaprağı, oldukça faydalı bir besindir ve bir çok şekilde tüketilir. Kereviz yaprağının yemeği, çayı, çorbası, salatası yapılarak faydalanabilinir. Kereviz kokusu nedeni ile bazı insanlara uzak bir sebze olsa da bir çok faydası olduğundan tüketilmesi gerekir. Kerevizin kendi gibi yaprakları ve sapları da şifa kaynağıdır, faydaları saymakla bitmez. Kanın temizlenmesinden, idrar söktürmeye, karaciğer temizlenmesinden, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, uykusuzluktan, sinirlerin yatışmasına, hatta anne sütünü artırmasına kadar bir çok faydası olan bir sebze. Kereviz, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özelliğinden dolayı çok eski zamanlardan bu yana bitkisel ilaçlarda yer verilip birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Siz de vücudunuzda enfeksiyona neden olan zararlı bakterilerden ve toksinlerden arınmak istiyorsanız kereviz sapı ve yapraklarından faydalanabilirsiniz. İçindeki A, B, C vitaminleri ile beraber bir çok minerali de bünyesinde barındıran bu sebzenin yapraklarını kurutup baharat halinede lezzetlendirici olarak tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş kereviz yaprağını hazır çorba içerisinde aroma ve koku verici olarak, et, tavuk, balık ve köfte harçlarında kullanabilirsiniz.
Kereviz yaprağı kurusu
İçindekiler
- Kereviz yaprağı (istediğiniz kadar)
Tarifi
- Yaprakları ayıklayıp iyice yıkayın süzgece koyun süzülsün sonra salata kurutucu kullanarak suyunu tamaman alın ve kurutun.
- Kereviz yapraklarını iri kesin.
- Mutfak havlusu serili bir tepsiye yayın. Havadar ve güneş almayan bir yerde en az bir hafta el ile ovalanır hale gelene kadar kurutun.
- Cam kavanoza koyup baharat dolabına kaldırın.
Kereviz yaklaşık %93-95 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15-20 kg kerevizden 1 kg kuru kereviz kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.