M

Mürver çiçeği şurubu

Mayıs ayı sonu, haziran ayı başlarında, latince adı ” Sambucus nigra ” olan kara mürver bitkisinin çiçek açma zamanı. ( Kuzey ülkelerinde mesela Isveç te haziran ayının yarısından sonra ) Çalı veya ağaç şeklinde karşımıza çıkan kara mürver bitkisi, beyaz-sarı çiçekleri, kendine has bir kokusu ve daha sonra küçük kara meyveleri ile dikkat çeker. Şerbeti, reçeli ve sirkesi yapılır. Kara mürver şerbetinin ferahlatıcı ve çiçeksi bir lezzeti vardır. Özellikle sıcak yaz aylarında hem kokusu hem aroması ile farklı bir lezzet veren şurubu, sulandırarak, soda veya içkiler ile karıştırarak lezzetli kokteyller hazırlayarak da tüketebilirsiniz. Mürver çiçeği, emziren annelerde süt arttırıcı özelliği ile bilinir. Ayrıca terletme özelliği, grip ve soğuk algınlıklarına, idrar ve balgam söktürücü, bağışıklığı güçlendirici özelliği de vardır.  

Mürver çiçeği şurubu

  • Zorluk: Kolay
  • Yazdır

İçindekiler

  • 40 adet mürver çiçeği ( yaklaşık )
  • 2 iri limon
  • 1-2 kg şeker ( tatlı veya daha az tatlı isteginize bağlı )
  • 1,5 litre su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Tarifi

  1. Mürver çiçeklerini iyice sallayın, olabilecek larvalardan ve böceklerden arındırın, akan su altında durulayın. Çiçekleri dal dal ayırın sadece çiçek kümelerini alın ve ardından büyük bir kaseye veya tencereye koyun.
  2. Limonları iyice yıkayın ve ince ince dilimleyin. ( ben limonlardan birinin kabuğunu rendeleyip kullandım ) Dilimlenmiş limonları tenceredeki mürver çiceklerinin üzerine koyun.
  3. Su ve şekeri bir tencerede kaynatın, rendelenmiş limon kabuğunu, limon tuzunu da ekleyin karıştırın.
  4. Bu karışımı çiçeklerin ve limonların üzerine dökün.
  5. Soğumaya bırakın ve ardından üzeri kapalı 3-4 gün serin bir yerde bekletin. ( buzdolabı da olabilir ) Bekletme süresi sonunda karışımı ince bir süzgeçle veya tülbentle süzün.
  6. Temiz şişelere doldurun, birkaç hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Dondurucuya koyarsanız çok daha uzun süre saklayabilirsiniz. Dondurucuda saklarsanız şişeleri tamamen doldurmayın.
  7. Mürver şerbetini yeteri kadar su ile karıştırarak bir dilim limon ve buz parçaları ile servis edin.

Kategorilerİsveç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir