K

Kışlık domates sosu 

Kışlık domates hazırlığı yapılırken bol miktarda malzemeye ihtiyaç vardır, bunun için temmuz, ağustos ve eylül ayları sebzenin en bol olduğu ve en uygun olduğu aylardır. Yalnızca domates, sıvı yağ ve tuz gibi ana malzemelerle hazırlanan bu kışlık domates sosu ile bütün kış boyunca farklı şekillerde kullanabileceğiniz lezzetli bir sos elde edebilirsiniz. Yaz mevsiminin en taze sebzelerini kışın da yiyebilmek için bu tarifi mutlaka deneyin. 

Kışlık domates sosu 

  • Kaç kişilik: 6 kavanoz
  • Zorluk: Orta
  • Yazdır

İçindekiler

  • 5-6 kilo domates (  az sulu ve daha etli cins tercih edilmelidir )
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 0,75 çay bardağı zeytinyağı

Tarifi

  1. Öncelikle kavanoz ve kapakları sterilize edin. Kavanozların içerisinde su kalmamasını sağlamak için onları baş aşağı koyun. Bir kenarda bekletin.
  2. Domatesleri bol su ile iyice yıkayın ve büyük bir kaba alın.
  3. Domatesleri dörde veya büyüklüğüne göre iri parçalara bölün. Ortasında beyaz etli kısım varsa onları ve dallarından koparıldığı kısmı bıçakla alın. Bu aşamada çürük ve ezik kısımları da varsa mutlaka ayırın.
  4. Hazırladığınız domatesleri mutfak robotunda partiler halinde güzelce püre haline getirin.
  5. Domatesleri derin ve geniş bir tencereye alın ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişirirken çok sık ve gerekmedikçe karıştırmayın. Yaklaşık 20-25 dakikada domateslerin renk ve kıvamları değişmeye başlayacaktır, sosu 15-20 dakika daha kaynatın özleşsin.
  6. Tencereye tuz ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın, bir taşım kaynatın ve ocaktan alın, hazır olan sosunuzu sıcakken hiç beklemeden kavanozlayın.
  7. Sosu pay ettiginiz kavanozların kapaklarını, sosların havayla temas etmemesi için iyice çevirip sıkıca kapatın ve kavanozları ters çevirin. Birkaç saat sonra konserve kapakları eğer içeri doğru çukurlaşmışsa, konserveler hazırdır. 
  8. Sos kavanozlarını soğuduktan sonra serin, kuru ve güneş almayan bir dolapta muhafaza edin. Açtığınız kavanozlar ise mutlaka buzdolabında saklayın ve en fazla 3-4 gün içinde tüketin.
  9. Kavanozlarınızı arada kontrol edin kapaklarında şişme olup olmadığına bakın. Eğer kapaklarda şişme varsa hava alıyor demektir buda kavanozdaki sosun bozulma ihtimalini gösterir.
  10. Dip not :  6 kilo domatesten 6 kavanoz çıkıyor.

1 çay bardağı = 100 mililitre

KategorilerTürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir