K

Kırmızı frenk üzümü jölesi

Frenk üzümü kendine has mayhoş tadı ile farklı bir aroma içerir. Türkiye’ de Doğu, Orta ve Kuzey Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kendiliğinden doğal olarak yetişir. Yuvarlak ve çok parlak bir renge ve yarı saydam bir kabuğa sahip olan frenk üzümü faydası bol bir meyve çeşididir. Günümüzde tüm dünyada yüksek antioksidan bileşenleri, mineraller ve vitaminler içeren besinlere olan ilgi hızla artış göstermektedir. Üzümsü meyveler grubuna giren frenk üzümünün çok farklı türü bulunmaktadır. Yüksek oranda C vitamini, A, B2 ve B vitamini de içerir. Antioksidan bileşenler açısından oldukça zengin olan frenk üzümünün 100 gramı 56 kaloridir. İştah açıcı etkiye sahip olan frenk üzümü sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de gerçekten çok faydalı bir meyvedir, reçel veya jöle olarak yada dondurucularda saklayarak bütün kış faydalanabilirsiniz. Bu jöle özellikle av eti, biftek, ızgara tavuk veya et güveçleri yanında, atıştırmalık peynir ve bisküvilerle de çok güzel gidiyor.

Kırmızı frenk üzümü jölesi

İçindekiler

  • 1 litre ( 600-700 gram ) kırmızı veya siyah frenk üzümü
  • 1 desilitre su
  • 0,9 desilitre şeker ( her bir desilitre frenk üzümü suyu başına )
  • 1 çay kaşığı pektin

Tarifi

  1. Kırmızı frenk üzümlerini durulayın. Gerekirse kötü meyveleri atın.


  2. Meyveleri bir tencereye koyun ve su ekleyin ve kaynatın, bir patates püresi ezecegı veya mikser ile iyice ezin meyvelerin suyunu çıkarın.


  3. Ezdiğiniz meyveleri tülbentten veya ince gözenekli paslanmaz çelik bir süzgeçten süzün süzerken acele etmeyin yavaş yavaş süzülsün sonra soğumaya bırakın.
  4. Mümkün olduğunca meyveyi çok ezin veya sıkın bu son meyve suyu çok fazla pektin içerir, bu nedenle mümkün olduğunca fazla meyve suyu almaya çalışın.


  5. Süzülen meyve suyunu ölçün, ne kadar suyunuz olduğunu not edin ve bir tencereye koyun.
  6. Tencereye meyve suyu litresi başına 9 santilitre şeker ekleyin.( Desilitreye dönüştürüldüğünde, 1 desilitre meyve suyu başına 0,9 desilitre şeker olmalı.) Şeker ile meyve suyunu şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.

  7. Olgun frenk üzümü kullandıysanız, pektin eklemenizde fayda var. Olgun frenk üzümü daha az pektin içerirken, olgunlaşmamış frenk üzümü doğal olarak daha fazla pektin içerir. Genellikle litre başına yaklaşık 1 çay kaşığı pektin gerekebilir. Pektini veya melatini birkaç yemek kaşığı şekerle karıştırın ve ardından frenk üzümü suyuna azar azar ilave edin. Benim topladığım frenk üzümleri tam olgunlaşmamıştı onun için pektine gerek kalmadı.
  8. Frenk üzümü suyunun katılaşıp katılaşmayacağından ( jöle ) emin değilseniz, pektin testi yapabilirsiniz. Kaynamakta olan meyve suyundan bir miktar alıp soğutun kıvamına bakın.
  9. Frenk üzümü jölesini iyi temizlenmiş ve tercihen sterilize edilmiş kavanozlara doldurun.
  10. Kapakları tiyice kapatın ve kavanozları ters çevirip soğumaya bırakın, ardından jöle katılaşır.


  11. Frenk üzümü jölesini karanlık ve serin bir yerde saklayın. Açılmış jöle kavanozunu buzdolabında saklayın.
  12. PEKTİN TESTİ: Bir yemek kaşığı jöleyi bir tabağa alıp buzdolabına koyun soğuyunca akmayan bir çizgi çizebilirseniz jöle yeterince oluşmuştur. Aksi takdirde birkaç dakika daha kaynatın ve tekrar test Yapın. Hala çok gevşekse pektin eklemeniz gerekir.

Kategorilerİsveç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir