Labada bazı yörelerde duvelik, efelek, avelik, dağ pazısı, ılıbada, gegeş olarak da bilinir. Eski Mısır ve Roma döneminden beri kullanıldığı söylenmektedir. Dere kenarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişir, mayhoş bir tadı ve kokusu vardır. Labada, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri yüksek bir bitki olduğundan düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek oranda C vitamini içerir, vücutta iştah açıcı bir etki oluşturur. Topladığınız veya satın aldığınız labada yapraklarını toprağından arınması için bol suyla yıkamak gerek. Labada yaprağı ile leziz labada sarması hazırlayabilirsiniz. Labada sarması Anadolu ve Kafkasya ‘da çok sevilerek yenen bir dolma çeşididir, Azerbaycan`ın milli mutfağında da yer alır. Yörelere göre etli veya zeytinyağlısı yapılır. İç malzemesi olarak pirinç ve bulgur kullanılabilir.
Labada sarması
İçindekiler
- Labada yaprakları
- 500 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane veya taze nane
- 1 yemek kaşığı maydanoz
- 1 yemek kaşığı dereotu
- 1/2 kutu domates ve 2 adet domates
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
Tarifi
- Yıkanmış labada yapraklarını kaynamış suya batırın, 1-2 dakika sonra çıkarın ve soğuk suya koyun. ( yaprakların arka kısmında ki sert damarları bıçakla almakta fayda var böylece daha rahat sarabilirsiniz )
- Kıymaya, rendelediğiniz soğanı, domatesi, salçaları, pirinçi, tuzunu, karabiberini, pul biberini, yeşillikleri ve zeytinyağını ekleyerek sarma içini hazırlayın.
- Labada yapraklarını soğuk sudan çıkarın ve süzün sonra yapraklara malzemelerden koyarak sarın.
- Sardığınız labada yapraklarını tencereye yerleştirin üzerine bir tabak kapatın ve 1 su bardağı su ekleyerek 25-30 dakika hafif ateşte pişirin.
- Pişen labada sarmalarını yoğurtla servis yapın.
1 çay bardağı = 100 mililitre
1 su bardağı = 200 mililitre